Στη σύμπραξη για την επισιτιστική βοήθεια και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού

Την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους της «Σύμπραξης ΠΕ Βόρειου Τομέα με επικεφαλής το Δήμο Αμαρουσίου», σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ23/οικ. 25416/1618/05-06-2015 πρόσκληση  και την υπ’ αριθμ.
Δ23/οικ. 23761/1507/27-05-2015 Υπουργική Απόφαση περί «Προσδιορισμού Κοινωνικών Συμπράξεων για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)”», ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού θα συμμετέχει στην Κοινωνική Σύμπραξη ΠΕ Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Αμαρουσίου και εταίρους τους Δήμους Φιλοθέης-Ψυχικού, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, ΜΚΟ και άλλα άτυπα Κοινωνικά Δίκτυα, για την υλοποίηση του Επισιτιστικού Προγράμματος που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει Εθνικά Συστήματα, μέσω των οποίων διανέμονται στους απόρους τρόφιμα ή και βασική υλική συνδρομή, καθώς επίσης και δραστηριότητες σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή δωρεάν τροφίμων. Στηρίζει επίσης Συνοδευτικά Μέτρα, συμπληρώνοντας την παροχή τροφίμων ή και Βασικής Υλικής Συνδρομής, καθώς και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Σύμφωνα με αυτό θα παρέχονται ενδεικτικά στους ωφελούμενους πακέτα τροφίμων και στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της επικράτειας δύνανται να παρέχονται μαγειρεμένα σχολικά γεύματα.

Επιπλέον, στους ωφελούμενους και τους άστεγους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της υπ’ αριθμ. Δ23/οικ.19162/1277/27-05-2015 Υπουργικής Απόφασης, δύνανται να παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής και ρουχισμός.

Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, θα παρέχονται Συνοδευτικά Μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο, μέσα από υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης, νομικής συνδρομής, κοινωνικοποίησης παιδιών, υλοποίησης πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης κ.λπ.

Με τη Δ23/ΟΙΚ.25416/1618 από 05/06/2015 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ανωτέρω κοινωνικές συμπράξεις καλούνται να δημοσιεύσουν ανοιχτή πρόσκληση προς τους δυνητικά ωφελούμενους, προκειμένου να υποβάλλουν έως την 31η Ιουλίου αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Εκπρόσωπος επικοινωνίας για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού ορίστηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Ντίνα Κοπανέζου (τηλέφωνα: 2132002805, 2132002894, 2132002895).

Ετικέτες ,