Φιλική συμβουλή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελεί το ανώτατο δημοτικό όργανο και σε αυτό να παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας σε επίπεδο γειτονιάς και όχι μόνο, οι συνεδριάσεις του, ωστόσο, δεν απασχολούν και δεν ενδιαφέρουν σχεδόν κανέναν εκ των δημοτών-κατοίκων. Όλες οι συνεδριάσεις  του  Δημοτικού
Συμβουλίου, τουλάχιστον του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που μας αφορά, διεξάγονται μεν ανοιχτές προς το κοινό, αλλά χωρίς κοινό. Αν εξαιρέσουμε τους 2-3 δύσμοιρους που… κουβαλούν στις συνεδριάσεις ορισμένες δημοτικές παρατάξεις, είτε για να δείξουν ότι διαθέτουν κόσμο ή στελέχη, είτε για να παρακολουθήσουν και να… θαυμάσουν τις αγορεύσεις του επικεφαλής τους, κανένας δημότης ή κάτοικος δεν ενδιαφέρεται να ζήσει από κοντά τις συζητήσεις και τις λήψεις των αποφάσεων για τα θέματα που, έμμεσα ή άμεσα, τον απασχολούν.

Και πώς να το κάνει, όμως, ακόμη κι αν το ήθελε, όταν το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σέβεται τον εαυτό του; Όταν κάθε τακτική συνεδρίαση ξεκινά είτε στις 6.00, είτε στις 7.00 το απόγευμα εργάσιμης ημέρας και περιλαμβάνει περισσότερα από 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα θέμα από μόνο του διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες, πότε άραγε θα έρθει η ώρα των υπολοίπων; Όσο σοβαρό και να είναι ένα θέμα, είναι εντελώς παράλογο αλλά και παράτυπο να καταστρατηγούνται οι -χρονικοί- κανονισμοί του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν μπορεί ο κάθε επικεφαλής να δικαιούται να τοποθετηθεί εντός 5 λεπτών και να ομιλεί περισσότερα από 10’! Δε νοείται ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να έχει στη διάθεσή του 3 λεπτά για να μιλήσει και να χρειάζεται τα τριπλάσια… Πολλές φορές, μάλιστα, για να καταγράφονται στα πρακτικά (γιατί μόνο εκεί καταγράφονται και μένουν στο τέλος) διάφορες ανεφάρμοστες… αμπελοφιλοσοφίες απλά και μόνο για να πούμε ότι κάτι είπαμε και δεν μείναμε στη σιωπή, όπως άλλοι. Και όλα αυτά, ο -εκάστοτε- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να τα ανέχεται, ενώ δεν θα έπρεπε, προκειμένου να μη χαλάσει τις δημόσιες σχέσεις του με τους… συναδέλφους.

Εννοείται πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όσες παρεμβάσεις και συμβουλές κι αν γίνουν, αλλά, εφόσον ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιθυμεί ανανέωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΔΣ, καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα βασικά. Και τι πιο βασικό από το να τηρούνται οι ίδιοι οι κανονισμοί του Δημοτικού Συμβουλίου…

Μανώλης Χάλκος
μένουμε… Χολαργό!

Ετικέτες ,