Αγωνιστικό κάλεσμα από Γιώργο Ρεμούνδο και Λαϊκή Συσπείρωση

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα και στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, με αφορμή τα προαπαιτούμενα που θέτει τις
επόμενες εβδομάδες σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καλεί τους πολίτες με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (6/10) η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου-Χολαργού. Παράλληλα, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ σε Χολαργό και Παπάγου, με εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο το Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Ρεμούνδο, γνωστοποιεί πως θα φέρει το εν λόγω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (7/10), προκειμένου να παρθεί από αυτό καταγγελτική πολιτική απόφαση.

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου-Χολαργού αναφέρει:

Στον Καιάδα τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ και σε χιλιάδες εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, αύξηση ενσήμων για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Να οργανωθεί η απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης

Όλοι στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ,
στις 22 Οκτώβρη, σε όλη τη χώρα.

Πανεργατική Πανελλαδική Απεργιακή απάντηση,
στις 12 Νοέμβρη.

Με τον αγώνα μας να βάλουμε μπλόκο
στην πολιτική που μας κάνει τη ζωή κόλαση.

«Φωτιά και λαύρα» αποδεικνύονται τα προαπαιτούμενα που θέτει τις επόμενες βδομάδες σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τον κατάλογο των μέτρων που παρουσιάστηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ και χτες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Όμως, μαζί με τα ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια και άλλα που είναι υπό ψήφιση, ο κατάλογος περιέχει και πρόσθετα μέτρα. Έτσι, όπως προκύπτει από τα 48 προαπαιτούμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας, δρομολογούνται νέες επώδυνες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα προαπαιτούμενα για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης των εργαζομένων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Η κατάργηση του καθεστώτος των ΒΑΕ στους ΟΤΑ α' βαθμού αφορά περίπου 25.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων («μόνιμο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο απασχολείται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων»), καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών.

Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται με τουλάχιστον 7 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη, από το 60ό έτος με 15 έτη που ισχύει σήμερα, στο 67ο!

Όμως, με τη δέσμευση αυτή, η κυβέρνηση - και παρά τη γενική διατύπωση του νόμου 4336/15 περί εξαίρεσης των ΒΑΕ από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας - φαίνεται ότι αρχίζει να «ξηλώνει το πουλόβερ» και για τα ΒΑΕ, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει - έστω και συρρικνωμένο - για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα.

Αυξάνεται και ο αριθμός των ενσήμων

Παράλληλα, από τα προαπαιτούμενα προκύπτει ότι εκτός από τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2021 για μια σειρά Ταμεία και ομάδες ασφαλισμένων, που πάνε πλέον σταδιακά στα 67 έτη, η κυβέρνηση προωθεί και την παράλληλη αύξηση των ημερών ασφάλισης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 100.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (και αυτοαπασχολούμενους) θα επιβληθεί αύξηση ενσήμων από 3 έως 5 χρόνια. Κι αυτό επειδή, αντί για 35, 36 ή 37 χρόνια ασφάλισης που ίσχυε μέχρι σήμερα, για να πάρουν σύνταξη θα απαιτείται πλέον και νέο όριο ημερών ασφάλισης, μέχρι και τα 40 χρόνια (12.000 ημέρες ασφάλισης), εκτός βέβαια από το νέο όριο ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει η δέσμευση της κυβέρνησης για «περαιτέρω αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία, ώστε να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και γι' αυτούς που θα διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, η περίοδος καταβολής εισφορών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 40 χρόνια μέχρι το 2022».

Με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται διπλό μπλόκο προς τη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος, για ασφαλισμένους που είχαν ακόμη τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με ειδικά ηλικιακά όρια.

Η νέα αυτή προϋπόθεση θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ειδικά στους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι ενώ έχουν ήδη συμπληρώσει τα 35 χρόνια ασφάλισης ή τα συμπληρώνουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 67 ετών.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 7/10 στις 18.00 για να παρθεί καταγγελθεί η πολιτική αυτή και να υπάρξει άμεση αγωνιστική αποφασιστική αντίδραση.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Ετικέτες , ,