ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Τέσσερις μελέτες στον προϋπολογισμό»

Επιστολή για τις μελέτες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο δημοτικό προϋπολογισμό απέστειλε στο Δήμαρχο ο Δημοτικός      Σύμβουλος      και
επικεφαλής των «8 Προτάσεων», Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Δήμαρχε:

Κατόπιν του αιτήματός σας προς όλες τις παρατάξεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον νέο προϋπολογισμό του δήμου έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Δυστυχώς, στα δύο χρόνια διοίκησης σας, διαπιστώσαμε ότι δεν προωθήσατε νέες προτάσεις και νέες συνταγές για να αλλάξει φυσιογνωμία και μορφή ο δήμος μας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως είχαμε επισημάνει και το καλοκαίρι του 2014 και το καλοκαίρι του 2015 και όπως επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην συνέχεια, από τα συνεχή συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δήμος μας χρειάζεται μελέτες που να τεκμηριώνουν πραγματικές ανάγκες και ολοκληρωμένες πολιτικές παρέμβασης για δύο λόγους.

Πρώτος λόγος είναι η ανάγκη να υπάρξει συνολική μακρόχρονη πολιτική με ολιστική αντίληψη, συμπληρωματική σε κάθε τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, έτσι ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει μακρόπνοο όραμα και να το υλοποιήσει τμηματικά, με τους λιγότερους δυνατούς πόρους και με όρους βιωσιμότητας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να πραγματοποιηθεί ένα όραμα μιας πόλης σήμερα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση που υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες ενός δήμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντλήσει χρηματοδοτήσεις  από το περιφερειακό, τα τομεακά και τα διακρατικά προγράμματα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτείται τεκμηρίωση αναγκών και πάνω από όλα απόδειξη ότι υπάρχει συνολικός ολοκληρωμένος και βιώσιμος πολιτικός σχεδιασμός. Οι μελέτες γίνονται γρήγορα και με αυτές μπορούμε να περάσουμε σε έργα και δράσεις συστηματικά και οργανωμένα.

Όπως αναφέραμε λοιπόν και το καλοκαίρι του 2014 και το καλοκαίρι του 2015 ο δήμος μας έχει ανάγκη πρώτα από όλα από μία μελέτη Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας για να πετύχει τον πρώτο στόχο της αισθητικά αναβαθμισμένης, φιλικής και ασφαλούς γειτονιάς που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αξία των περιουσιών τους.

Δεύτερη μελέτη που χρειάζεται είναι η μελέτη για την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Κοινωνικής Πολιτικής βασισμένη σε επιστημονικά τεκμηριωμένες  ανάγκες, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της δικής μας τοπικής κοινωνίας και με άξονες την πρόληψη και την επανένταξη. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και θα κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Τρίτη μελέτη που χρειάζεται είναι η μελέτη καθαριότητας. Και μόνο το γεγονός ότι οι κάδοι μας έχουν χωρητικότητα 3 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο, ενώ μεταφέρουν μόνο 19.000 στο ΧΥΤΑ αποδεικνύει την τεράστια σπατάλη σε υλικά, ανταλλακτικά και ανθρωποώρες που γίνεται και τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν χωρίς κανέναν λόγο οι δημότες μας.
Κατά την άποψή μας η μελέτη θα πρέπει να έχει προσανατολισμό στο σύστημα ΠΟΠ Πληρώνω Όσο Πετάω έτσι ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει δικό του αυτόνομο σύστημα διάθεσης των Απορριμμάτων και να εξασφαλίσει έσοδα, αντί να φορτώνει έξοδα στους δημότες.

Τέταρτη μελέτη που χρειάζεται είναι η εκπόνηση ενός προγράμματος Έξυπνης Εξειδίκευσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, ξεκινώντας από τα σχολεία σε συνδυασμό με το Δια Βίου Μάθηση, έτσι ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει προϊόν υπεραξίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον, σημαντικά έσοδα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην τοπική αγορά.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές προτάσεις όπως χώρους για σχολεία, καθιέρωση ελεγχόμενης στάθμευσης, ανάπτυξη αθλητικών κέντρων, αγοράς του κτιρίου “Αλέξανδρος”, έξυπνο φωτισμό και πολλά άλλα επί μέρους. Όμως όλα αυτά έχουν πολύ μικρό νόημα αν δεν ξεκινήσουμε από τα βασικά και αν δεν αποκτήσουμε συνολικές ολοκληρωμένες πολιτικές για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας και την πραγματική αναβάθμισή της».

Ετικέτες , ,