ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Εδώ και 14 χρόνια κόβει δέντρα ο Αποστολόπουλος»

Για συγκεκριμένες πολιτικές που ανεβάζουν το βαθμό δυσφορίας από τον καύσωνα κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής των «8 Προτάσεων», Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.

Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος επικεντρώνεται στην κοπή από το Δήμο 120 δέντρων ετησίως, αντιπαραβάλλοντας ταυτόχρονα τη δήθεν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το ενδεχόμενο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:


Συγκεκριμένες πολιτικές ανεβάζουν τον βαθμό δυσφορίας από τον καύσωνα


Ο καύσωνας που ζούμε αυτές τις ημέρες, ήρθε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να μας αποκαλύψει τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία δεκαετία στη διαχείριση του περιβάλλοντος στο δήμο μας.

Η συγκεκριμένη παράταξη που διοικεί το δήμο εδώ και δεκατέσσερα χρόνια κόβει κατά μέσο όρο 120 δέντρα ετησίως, ενώ παρακολουθεί αμέτοχη την αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας στις γειτονιές μας, και δεν κάνει τίποτα απολύτως για την μείωση της χρήσης του Ι.Χ.
Δύο από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση της θερμοκρασίας στο μικροκλίμα μια γειτονιάς.

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε δέντρο που κόβεται ισοδυναμεί με την ψύξη που αποδίδουν έξι air-conditions, καταλαβαίνει πολύ εύκολα, γιατί για πρώτη φορά στο δήμο μας το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς και ο βαθμός δυσφορίας των κατοίκων χτύπησε κόκκινο με μεγάλες επιπτώσεις και κινδύνους για την υγεία τους.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι όποιος πέρναγε από την Σχολή Χωροφυλακής της Μεσογείων, αισθανόταν αμέσως ένα ευχάριστο κύμα δροσιάς ενώ η διαφορά θερμοκρασίας από το κέντρο της Αθήνας στις γειτονιές μας, ήταν τεράστια. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα ούτε κατά διάνοια.

Όταν κόβεις χίλια διακόσια δέντρα σε μια δεκαετία, δεν μπορείς παρά να εισπράξεις πίσω αυτά τα αποτελέσματα.

Ετσι με αυτές τις πολιτικές συνεχίζεται η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του προαστίου μας, όταν τα γενικότερα φαινόμενα επιδεινώνονται και εσύ δεν κάνεις καμία μακρόχρονη πολιτική για να τα αντιμετωπίσεις.

Η παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" έχει επισημάνει κατηγορηματικά στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν ψηφίζει καμία κοπή δέντρου (εκτός από τις περιπτώσεις που μπαίνει ζήτημα ασφάλειας) αν δεν κατατεθεί από την δημοτική αρχή, ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης πρασίνου μακράς πνοής.

Ζητάει επιτακτικά την ισοδύναμη σε παραγωγή οξυγόνου αντικατάσταση κάθε δέντρου που κόβεται με ανάλογη φύτευση εντός του κήπου του ιδιοκτήτη που αιτείται την κοπή (ισοζύγιο πρασίνου), για την απελευθέρωση του πεζοδρομίου και βέβαια την άμεση εκπόνηση μελέτης (πραγματικής και όχι εικονικής) Βιώσιμης Κινητικότητας με συγκεκριμένους δείκτες για την μείωση της χρήσης του Ι.Χ. και την αύξηση των εναλλακτικών μετακινήσεων.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή είναι και ανίκανη και αδιάφορη μπροστά στις προοπτικές της ποιότητας ζωής στο δήμο μας, αλλά και στο διεθνές κίνημα για την κλιματική αλλαγή. Αυτές τις ημέρες συγκεκριμένα, έκοψε σχεδόν αιωνόβια δέντρα, μείωσε τα πεζοδρόμια στην πλατεία της Φανερωμένης μετατρέποντας τα σε θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων για να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη χρήση του Ι.Χ. ενώ χωροθέτησε θέσεις στάθμευσης ακόμη και μέσα στην πλατεία της εκκλησίας.

Η δημοτική αρχή με περίσσευμα λαϊκισμού, βαφτίζει μια μελέτη σημειακών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων σε «Βιώσιμης Κινητικότητας», ενώ αφήνει να περνάνε 9.000 αυτοκίνητα κάθε ώρα από τα στενά του δήμου. Κόβει 1.200 δέντρα και ταυτόχρονα ευαισθητοποιείται δήθεν περιβαλλοντικά για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που θα γίνει στην Κατεχάκη και θα λειτουργεί μια φορά κάθε δεκαπέντε μέρες.

Δυστυχώς οι πολίτες και σ’ αυτή την περίπτωση, θα πληρώσουν πολύ ακριβά τις επιλογές τους, με την απαξίωση των ίδιων των περιουσιών τους.

Ετικέτες ,