ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Αλλαγή στις σχέσεις των ανθρώπων το 2018»

Διαβάστε αναλυτικά τις ευχές του Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού και επικεφαλής των «8 Προτάσεων», Χάρη Κουγιουμτζόπουλου, για το νέο έτος:

«Οι ευχές μου για το 2018

Αγαπητοί γείτονες,

Συνήθως αυτές τις ημέρες της γιορτής και της αλλαγής του χρόνου, έχουμε μια διάθεση επανεκκίνησης και περισυλλογής. Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος κάθε περιοδικότητας.

Το κάνουμε στην δουλειά μας, στην οικογένεια, στις συνήθειές μας, στις σχέσεις μας με τους φίλους μας, στη συμπεριφορά μας εν γένει...

Οφείλουμε να το κάνουμε και ως τοπική κοινωνία, διότι είμαστε άνθρωποι που ζούμε στον ίδιο χώρο, μοιραζόμαστε πολλά πράγματα, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία και συμφέροντα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε κοινωνική ανάγκη ως αυτοοργάνωση. Η ανάγκη μιας ομάδας ανθρώπων που κατοικούσαν στον ίδιο τόπο να λύσουν κοινά προβλήματα ή να αναπτύξουν νέους όρους για την βελτίωση της ζωής τους.  Να φτιάξουν έναν δρόμο, ένα σχολείο, μια παιδική χαρά, να λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης, της προστασίας από τις θεομηνίες κ.λπ.

Στη συνέχεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε μορφή κράτους. Αναλάμβανε τις αποκεντρωμένες κρατικές λειτουργίες και έγινε κάπως απρόσωπη και απόμακρη.

Σήμερα πάλι δημιουργείται η ανάγκη της επανεκκίνησης της Αυτοδιοίκησης καθώς οι περισσότερες αυτές λειτουργίες έχουν διαμορφωθεί ως καθημερινότητα στις δημοτικές υπηρεσίες, το management πλέον καθορίζεται με νομικό πλαίσιο, όμως οι κοινωνία εξελίσσεται και νέες μορφές αναγκών έχουν δημιουργηθεί.

Μια τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να επανατοποθετηθεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής πραγματικότητας που επιβάλουν νέους όρους ζωής και νέες συνθήκες.

Μια τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να οργανώνεται για να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον διαβίωσης στα μέλη της στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου και ραγδαία εξελισσόμενου ανταγωνισμού.

Μια τοπική κοινωνία, ένας δήμος, μια πόλη, πρέπει να δημιουργεί βελτιωμένα περιβάλλοντα εκπαίδευσης για να δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα παιδιά της.

Αυτό σημαίνει ελκυστικές και σύγχρονες παιδαγωγικά υποδομές παιδείας, αλλά και ανάπτυξη ιδιαίτερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καλλιέργεια πρωτοπόρων δεξιοτήτων.

Πρέπει να δημιουργεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να εκπαιδεύει συνεχώς τους πολίτες, στο να το αξιοποιούν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό. Να δημιουργεί θεσμούς ανάπτυξης δεξιοτήτων και στους επαγγελματίες και στο δυναμικό των εργαζομένων και ταυτόχρονα να οργανώνει μηχανισμούς συνεργατικής ανάπτυξης και συγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Παράλληλα πρέπει να προστατεύει τις τοπικές της αγορές παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Έξυπνη Εξειδίκευση, τη Χωρική Ταυτότητα και τις νέες μορφές συναλλαγών.

Πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της ως καταναλωτές.

Πρέπει να μεριμνά για την διαμόρφωση φιλικών και λειτουργικών πολεοδομικών όρων. Αξιοποιώντας την εμπειρία της ραγδαίας και ασύντακτης πολεοδομικής ανάπτυξης του παρελθόντος θα πρέπει να δρομολογεί μέτρα που να δημιουργούν νέες συνθήκες διαβίωσης με Στρατηγικές. Τα επόμενα χρόνια οι αστικές περιοχές θα δεχθούν τεράστιες οικιστικές πιέσεις και η περιφέρεια θα  δεχτεί πιέσεις ερήμωσης. Οι πόλεις πρέπει να προετοιμαστούν για να αμυνθούν σ’ αυτά τα φαινόμενα που θα έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στους κατοίκους τους και θα κάνουν τις μεγάλες διαφορές στην αξία τους.

Οι σύγχρονες ελκυστικές περιοχές θα έχουν γειτονιές για πεζούς.

Πρέπει να μπει γρήγορα στους διαδρόμους της «Έξυπνης Πόλης». Όχι με πυροτεχνήματα και αποσπασματικές εφαρμογές. Πρέπει να δουν τις εξελίξεις στην Ηλεκτρονική Διασύνδεση, την διαλειτουργικότητα, το Cloud, τα Big Data, το Internet of Things, την ενοποίηση των πολυεπίπεδων πληροφοριακών συστημάτων και την τηλεματική.  Αυτές οι τοπικές κοινωνίες που θα μπουν σ΄ αυτούς τους διαδρόμους θα εξασφαλίσουν γρήγορα καλύτερη ποιότητα ζωής και θα λύσουν άμεσα τα προβλήματα του μέλλοντος.

Πρέπει από σήμερα να δημιουργήσει θεσμούς διαχείρισης της γήρανσης του πληθυσμού. Με την ανάπτυξη συστημάτων Ενεργού Γήρανσης και να επενδύσουν  σε μηχανισμούς της λεγόμενης Silver Economy. Σε πολύ λίγο χρόνο οι άνθρωποι άνω των 65 θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των τοπικών μας κοινωνιών.

Πρέπει να μπει άμεσα στους νέους όρους διαχείρισης του περιβάλλοντος. Όχι μόνο στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί πια πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ και στην ενεργειακή αναβάθμιση, και στην ηλεκτροκίνηση και στη διαχείριση του πρασίνου και του μικροκλίματος.

Αυτά όλα τα παραπάνω δεν είναι προβλέψεις για ένα απώτερο μέλλον. Είναι η νέα πραγματικότητα που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια και θα καθορίσει τον ανταγωνισμό των περιοχών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους σε δέκα ή το πολύ δεκαπέντε χρόνια.

Όλα αυτά τα παραπάνω όμως δεν είναι συνθήκες που θα έρθουν με ελκυστικό τρόπο και αναίμακτα. Απαιτούν κοινή συμφωνία και ξεβόλεμα. Απαιτούν στροφή στις δημόσιες δαπάνες με πιο μακρόπνοη απόδοση, απαιτούν αλλαγή των συνηθειών, απαιτούν κατανόηση των νέων όρων και πάνω από όλα απαιτούν την κοινωνική οργάνωση και ενεργοποίηση για να γίνουν οργανωμένο αίτημα και Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Αγαπητοί γείτονες,

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Πράσινη Τοπική Ανάπτυξη στον Δήμο μας, είναι το εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας σήμερα, να προσφέρει στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον και να δώσει αξία στις περιουσίες που φτιάξαμε.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά, με υγεία, να έχετε ένα παραγωγικό και δημιουργικό 2018, που θα δώσει μια αλλαγή στις σχέσεις των ανθρώπων και θα βάλει τα θεμέλια για μια διαφορετική ζωή, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες καλές στιγμές!

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος».

Ετικέτες ,