Νέος παιδικός σταθμός στη Λέλας Καραγιάννη

Στα σκαριά από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού η ανέγερση ενός νέου παιδικού σταθμού στα όρια με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Η λογική της δημιουργίας μικρών παιδικών σταθμών ανά γειτονιά, που να θυμίζουν οικογενειακό περιβάλλον, αποτελεί βασικό στόχο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή που συνορεύει με το Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι μεγάλη. Η κατασκευή ενός νέου, οργανωμένου βιοκλιματικού κτιρίου, με σύγχρονες αντιλήψεις σχεδιασμού και κατασκευής, θα καλύψει αυτή την ανάγκη και θα αναβαθμίσει την περιοχή.

Το οικόπεδο που έχει επιλεγεί από τη Δημοτική Αρχή βρίσκεται στην οδό Λέλας Καραγιάννη, τη συνέχεια ουσιαστικά της -συνοριακής- οδού Αρκαδίου, που αποτελεί έναν μικρό πεζόδρομο στα βορειοανατολικά όρια του Δήμου. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα το εν λόγω οικόπεδο είναι επιφάνειας 985,12 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη (28/3) την έγκριση του φακέλου του σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, με τίτλο: «Μελέτη βρεφονηπιακού σταθμού Λέλας Καραγιάννη».

Το κτίριο που θα μελετηθεί, θα πρέπει στο έπακρο να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του οικοπέδου και του προσανατολισμού, ώστε ο φυσικός φωτισμός και ο ηλιασμός να είναι τα ζητούμενα της λύσης. Συνοψίζοντας, ως όφελος από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, μπορούν επιγραμματικά να αναφερθούν τα παρακάτω:

Για τους παραπάνω λόγους η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα το Τμήμα Τεχνικών Μελετών και Έργων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη ενός πλήρους κτιριολογικού προγράμματος, το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες του βρεφονηπιακού σταθμού.

Στόχος είναι η ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιρίου. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός θεωρείται ως απαραίτητη παράμετρος του ευρύτερου σχεδιασμού του. Η επιλογή σύγχρονων και ανθεκτικών υλικών και τρόπων δομής, με τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης, αποτελούν επίσης απαιτήσεις του έργου. Το σύνολο των ανωτέρω προϋποθέσεων στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του.

Να σημειωθεί πως ο νέος παιδικός σταθμός θα αναπτυχθεί σε δύο υπέργειους και έναν υπόγειο χώρο. Το υπόγειο θα έχει στάθμη εδάφους -3.10 μ. και θα καταλαμβάνει τη συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια. Η είσοδος στον υποχρεωτικό χώρο στάθμευσης θα γίνεται με ράμπα από το -1.90 έτσι ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή υψομετρική διαφορά. Οι υπόλοιποι χώροι θα πρέπει να μελετηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Το ισόγειο θα πρέπει να έχει στάθμη δαπέδου +0.10 έτσι ώστε τα νήπια να μεταβαίνουν ανεμπόδιστα από το εσωτερικό στον αύλειο χώρο και αντίστροφα. Ο χώρος της εισόδου θα πρέπει να είναι σε άμεση οπτική επαφή με το γραφείο της διεύθυνσης και να έχει οπτική επαφή με την αυλή. Σε άμεση επαφή με την αναμονή θα πρέπει να βρίσκεται ο χώρος με τα καροτσάκια.

Οι αίθουσες των νηπίων θα πρέπει να ενοποιούνται και να έχουν άμεση πρόσβαση προς την αυλή. Επίσης, με κατάλληλους μηχανισμούς θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες τα υαλοστάσια να σύρονται και ο ίδιος χώρος να αποκτά τις ποιότητες ενός εκτεταμένου ημιυπαίθριου χώρου, σε συνδυασμό με τον εξωτερικό χώρο αυλισμού αλλά και τη δυνατότητα της άμεσης ενοποίησης των αιθουσών σε έναν ενιαίο υπαίθριο χώρο. Για την επίτευξη του παραπάνω και την προστασία των υαλοστασίων μπορεί αντί κιγκλιδώματος να τοποθετηθούν τροχήλατες ραφιέρες. Οι υαλοπίνακες θα πρέπει να είναι διπλοί-laminate για λόγους ασφαλείας.

Στο ισόγειο θα βρίσκεται η κουζίνα η οποία θα είναι σε άμεση επαφή με τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο. Η τροφοδοσία της κουζίνας θα γίνεται μέσω αυτόνομης εξωτερικής εισόδου. Η σίτιση των νηπίων θα επιτυγχάνεται σε δύο από τις αίθουσες των πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες και θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο όροφος θα έχει στάθμη δαπέδου +3.30. Στον όροφο θα αναπτυχθούν κυρίως οι δραστηριότητες των βρεφών, μία παιδική βιβλιοθήκη, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία θα είναι εξοπλισμένη με σκηνή για εκδηλώσεις και παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Ο χώρος δραστηριοτήτων των βρεφών θα μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο ημιυπαίθριο με το σύρσιμο των υαλοστασίων, έτσι ώστε κατά τους θερινούς μήνες να μπορούν τα βρέφη να αυλίζονται.

Η απόληξη του κτιρίου θα είναι ένα ανοιχτό δώμα με έναν χώρο κλιμακοστάσιο ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο ανελκυστήρα. Το δώμα θα πρέπει να έχει όλες τις απαραίτητες μονώσεις και θα πρέπει οι μελετητές να προβλέψουν ένα τμήμα του που θα είναι φυτεμένο και ίσως να μπορεί να καλλιεργηθεί από τους μικρούς «κηπουρούς».

Το κτίσμα θα κατασκευαστεί με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή και θερμομονωτικά υλικά βάσει ΚΕΝΑΚ.

Στο κέντρο της αεροφωτογραφίας το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί ο νέος παιδικός σταθμός

Ετικέτες , ,