«Ηλέκτρα», η πρώτη επισημοποίηση για το 24ο Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού

Η νέα καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί την πρώτη παράσταση που έγινε επίσημα γνωστό πως θα συμπεριλαμβάνεται στο Φεστιβάλ του Δήμου μας για το 2018.

Με μότο «Ερχόμαστε κοντά - Πάμε μακριά» και έχοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασιών με σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο με δύο σκηνοθέτες που παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στο αργολικό θέατρο: Το Σέρβο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος θα παρουσιάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με μικτό θίασο που θα αποτελείται από Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς (13 & 14/7) και το Θάνο Παπακωνσταντίνου, που θα ανεβάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (20 & 21/7).

Η «Ηλέκτρα» αποτελεί λοιπόν και την πρώτη παράσταση που έγινε επίσημα γνωστό πως, εκτός από το 63ο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, θα συμπεριλαμβάνεται και στο 24ο Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού. Συγκεκριμένα, το έργου του Θάνου Παπακωνσταντίνου θα ανέβει στη σκηνή του Κηποθέατρου Παπάγου την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018.

«Ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα έχει να κάνει με την πρόσληψη του αρχαίου δράματος, επομένως η ενασχόλησή μου με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή ήταν μία φυσική εξέλιξη», εξήγησε ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ενώ ευχαρίστησε το Εθνικό Θέατρο που τον εμπιστεύτηκε, κάτι που -όπως είπε- «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράσταση επικεντρώνεται σε δύο μέρη: «Από τη μία έχουμε την τελετή ενηλικίωσης του Ορέστη, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για να καταλάβει την εξουσία που του έχουν στερήσει η μητέρα του και ο Αίγισθος και από την άλλη παρακολουθούμε την ιστορία της αδερφής του, της Ηλέκτρας, η οποία έχει μείνει εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο που δεν έχει πια ταυτότητα και με μόνο μέσο της το θρήνο διεκδικεί τη θέση της σε αυτόν τον κόσμο».

Στη σοφόκλεια τραγωδία, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, την οποία ο Θάνος Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει ως «ένα πέρασμα από μία άγρια κατάσταση σε μία έλλογη» για τον οίκο των Ατρειδών, η Αλεξία Καλτσίκη κρατά τον ομώνυμο ρόλο, η Μαρία Ναυπλιώτου ερμηνεύει την Κλυταιμνήστρα, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος τον Ορέστη και ο Χρήστος Λούλης τον Αίγισθο.

Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους Δήμους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8), ενώ θα περιοδεύσει σε Καβάλα (25/8), Θεσσαλονίκη (28/8), Πάτρα (4/9), Ελευσίνα (10/9), Βύρωνα (14/9) και Παπάγου (19/9).

Ετικέτες ,