Η Μεγάλη Παρασκευή των Χολαργιωτών (pics)

Μοναδικές και αποκλειστικές φωτοστιγμές από την πιο ξεχωριστή μέρα στην πόλη | Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνου προς το λαό του Χολαργού

Για μία ακόμη χρονιά, το «Μένουμε Χολαργό», το μεγαλύτερο ενημερωτικό Μέσο της περιοχής, σας προσφέρει δεκάδες μοναδικές και αποκλειστικές φωτοστιγμές από την πιο ξεχωριστή μέρα ενός ολόκληρου ημερολογιακού έτους στην πόλη. Τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τη μέρα που ο Χριστός αφήνει το πνεύμα Του επάνω στο Σταυρό, κηδεύεται και στέλνει πρώτα στους κεκοιμημένους το χαρμόσυνο μήνυμα αυτού που θα επακολουθήσει. Δηλαδή της Ανάστασης και της αιώνιας ζωής. Της νίκης του θανάτου από Εκείνον που άδικα θανατώθηκε για όλους εμάς.

Και φέτος οι Επιτάφιοι των τριών ενοριών της πόλης μας (Παναγία Φανερωμένη, Τίμιος Σταυρός, Αγία Τριάδα) συναντήθηκαν στο Μνημείο των Ηρώων, έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο, με τους ύμνους των εγκωμίων να ψέλνονται από σύσσωμο το λαό στην πιο ιδιαίτερη στιγμή των Χολαργιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.

Χαιρετισμό, με επίκαιρα λόγια προς τους πιστούς, απηύθηναν ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος και ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος.

Το «Μένουμε Χολαργό» εξασφάλισε για εσάς και δημοσιεύει το μήνυμα του π. Συμεών, ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας, που άγγιξε τον περισσότερο κόσμο και που συζητήθηκε για ώρα από τους πιστούς μετά το πέρας της περιφοράς των Επιταφίων:

«Στεκόμαστε όλοι μας απόψε ευλαβικά μπροστά στους Επιταφίους των τριών Ιερών Ναών της πόλης μας, της Παναγίας Φανερωμένης, της Αγίας Τριάδος και του Τιμίου Σταυρού. Συμμετέχουμε στα Πάθη του Χριστού, στη Θυσία Του, η οποία τελέσθηκε για τις δικές μας αμαρτίες. Αντικρίζουμε το νεκρό Του σώμα γεμάτο ανοιχτές πληγές κι ανάβει στις καρδιές μας ακόμη περισσότερο η αγάπη μας προς τον Υιό του Θεού, ο Οποίος υπέφερε τόσα βάσανα από τους ανθρώπους τους οποίους ήλθε να σώσει, αλλά εκείνοι δεν Τον δέχθηκαν. Ποιο άλλο βράδυ θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο για να αφήσουμε την προσευχή μας να ταξιδέψει προς τα ουράνια;

Ελάτε λοιπόν να θυμηθούμε προσευχητικά, μπροστά στον Επιτάφιο, όλους εκείνους που δεν μπορούν να είναι απόψε μαζί μας, όλους εκείνους που δεν μπορούν να είναι απόψε μπροστά στο Σταυρωμένο και Αναστημένο Θεό της αγάπης.

Απόψε ιδιαιτέρως θυμόμαστε όλους εκείνους που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Προσευχόμαστε για τους ασθενείς, τους γέροντες, τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες, τους ανέργους, τα θύματα των πολέμων, τα θύματα της τρομοκρατίας, προσευχόμαστε για τους χριστιανούς και για όλους εκείνους που δεινοπαθούν στις εμπόλεμες περιοχές, στη Συρία, την Αίγυπτο και όπου αλλού σε όλο τον κόσμο για να ανάψει και πάλι το καντήλι της ειρήνης και της καταλλαγής.

Προσευχόμαστε για τους νέους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για εκείνους που καταβάλλουν έναν τιτάνιο αγώνα για να απαλλαγούν από τις εξαρτήσεις. Προσευχόμαστε για την οικογένεια, να έλθει η ευλογημένη ειρήνη και η χαρά στα σπίτια μας, προσευχόμαστε και για τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βίας. Βάζουμε στην προσευχή μας τα νέα παιδιά, πρωτίστως εκείνα που βίωσαν την ενδο-σχολική βία, κι ευχόμαστε να είναι πάντα τα σχολειά μας χώροι διαμόρφωσης ελεύθερων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Προσευχόμαστε για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, για εκείνους που αναγκάστηκαν να πάρουν τον πικρό δρόμο της ξενιτειάς για ένα καλύτερο αύριο, μακάρι να μπορέσει η πατρίδα μας να τούς υποδεχθεί και πάλι, γιατί όλοι χρειάζονται, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, για να είναι μπροστά στο δρόμο της προκοπής.

Ξεχωριστά προσευχόμαστε απόψε για τον Άγγελο και τον Δημήτρη, τους δύο έλληνες στρατιωτικούς του ενδόξου ελληνικού στρατού, που κρατούνται αδίκως στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, προσευχόμαστε για τη δική τους ανάσταση και για την παρηγοριά των οικογενειών τους.

Και μια παράκληση από τους σεβαστούς Ιερείς και των τριών ενοριών μας: Αύριο βράδυ καθώς θα ακούσουμε το «Χριστός ανέστη!», ας κάνουμε στον εαυτό μας το μεγάλο δώρο της αναστάσιμης θείας Λειτουργίας, της λαμπρότερης και ωραιότερης Λειτουργίας όλου του χρόνου, να συμμετάσχουμε όλοι σ’ αυτήν, κρατώντας αναμμένη τη λαμπάδα της πίστης μας, κρατώντας τη χαρά της Ανάστασης για ένα Πάσχα που δεν τελειώνει ποτέ.

Καλή Ανάσταση! Ο Σταυρωμένος και Αναστημένος Θεός της αγάπης να χαρίζει κάθε ευλογία σε εσάς, στις οικογένειές σας, στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ζήστε ξανά μέσα από το φακό των φωτορεπόρτερ του «Μένουμε Χολαργό» το μεγαλείο της Μεγάλης Παρασκευής των Χολαργιωτών, από τον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, την περιφορά του Επιταφίου και το Ηρώο.

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Μανώλης Χάλκος
Μένουμε Χολαργό

Φωτογραφίες:
Χρήστος Αργυρόπουλος
Elias John
Μανώλης Χάλκος

Ετικέτες , , ,