Τέλος και ο Κουγιουμτζόπουλος από το Δημοτικό Συμβούλιο

Πέμπτη αποχώρηση από το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού, με τον επικεφαλής των «8 Προτάσεων» να παραχωρεί την έδρα του στη γνωστή ηθοποιό, Γωγώ Μπρέμπου.

Μετά τον επικεφαλής της «Δυναμικής Πορείας», Χρήστο Δασκαλόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά δεν παρέλαβε ποτέ την έδρα που του αναλογούσε στην τρέχουσα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, το Θόδωρο Γκλεζάκο της παράταξης Αποστολόπουλου, που έχασε το αιρετό του αξίωμα λόγω δικαστικής απόφασης, τον πρώην Δήμαρχο, Δημήτρη Νικολάου, που παραχώρησε τη θέση του στο Γιώργο Ανυφαντή και την Ελένη Γεωργακοπούλου, που αντικαταστάθηκε από το Νίκο Καραγιάννη, σειρά πήρε την Παρασκευή (18/5) ο επικεφαλής των «8 Προτάσεων», Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.

Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «30 Μέρες» και νυν διαχειριστής των ιστοσελίδων «myxolargos.gr» και «myota.gr», σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί τους λόγους που τον οδήγησαν, ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, σε παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι όμως και από την αρχηγία της δημοτικής παράταξης «8 Προτάσεις».

Η ουσία είναι ότι, είτε εντός είτε εκτός ΔΣ, ο λειτουργών πάντοτε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου κ. Κουγιουμτζόπουλος παραμένει παρών και μάλιστα περισσότερο από ποτέ, με τις προεκλογικές ζυμώσεις και διεργασίες εν όψει 2019 να βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της ατζέντας του επικεφαλής της έκτης σε δύναμη παράταξης σε Χολαργό-Παπάγου.

Για το υπόλοιπο της θητείας του τρέχοντος ΔΣ τη δεύτερη έδρα των «8 Προτάσεων» καταλαμβάνει η γνωστή ηθοποιός, πρώην Χολαργιώτισσα και νυν Κυψελιώτισσα, Γωγώ Μπρέμπου, η οποία είχε διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού και επί δημαρχίας Ξύδη, την περίοδο 2011-2014.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα αναφέρει στη δήλωση παραίτησής του από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος:

Αγαπητοί Γείτονες,

Με την παρούσα, υποβάλω ΣΕ ΕΣΑΣ που με εκλέξατε, την παραίτησή μου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Η Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για τις 8 Προτάσεις για το Δήμο Παπάγου Χολαργού» είναι η μοναδική ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν προέκυψε ούτε από μία προσωπική επιθυμία κάποιου να γίνει Δήμαρχος, ούτε από κάποια κομματική εντολή.

Είναι η μοναδική παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν απαρτίζεται από κομματικά στελέχη.

Προέκυψε από 8 Προτάσεις που κατατέθηκαν στην τοπική κοινωνία από μια ομάδα πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του προαστίου για την Ευρωπαϊκή Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

Βάλαμε δύο Στόχους – Πεδία Πολιτικής: την διαμόρφωση μιας ΦΙΛΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αξίας της πόλης μας και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας και αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η τοπική μας κοινωνία.

Ετσι φτιάξαμε μια Συμπαγή Πρόταση Χρηματοδότησης (άντλησης κεφαλαίων) σε δύο αντίστοιχα πεδία.

Στο πρώτο πεδίο σχηματίσαμε τις Προτάσεις:

1) Βιώσιμης Κινητικότητας που σημαίνει Βελτίωση της Ποιότητας της Ζωής, Ασφάλεια, Υγεία, Αξία των Περιουσιών μας, Περιβαλλοντική Βελτίωση, Λειτουργικότητα κλπ.

2) Ανοιχτό Σχολείο στη Γειτονιά που σημαίνει αξία στην γειτονιά, επένδυση στα παιδιά και στο μέλλον, Δια Βίου Μάθηση, ανάπτυξη της δημοκρατίας και της έκφρασης, αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων κλπ.

Είναι οι δύο μοναδικές πολιτικές έντασης, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα, την φυσιογνωμία και την λειτουργία του προαστίου μας.

Στο δεύτερο πεδίο που προέκυψε από την ανάγκη αντιμετώπισης της Οικονομικής Κρίσης σχηματίσαμε άλλες δύο προτάσεις:

1) Την Κοινωνική Πολιτική ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με κλιμάκωση στην τιμολόγηση των υπηρεσιών του Δήμου (άρθρο 4 του Συντάγματος: ο καθένας συνεισφέρει σύμφωνα με τις δυνάμεις του) και με Επανένταξη και όχι Ιδρυματοποίηση των θυμάτων της κρίσης.

2) Την Τοπική Ανάπτυξη με θεσμούς που να ευνοούν Επιχειρηματικά Περιβάλλοντα, να προσφέρουν τη βελτίωση των επιδεξιοτήτων και να αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της Ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος.

Αυτές τις τέσσερις προτάσεις τις συμπληρώσαμε με δύο ακόμη που διατρέχουν οριζόντια τα παραπάνω πεδία.

1) Δημοκρατία, Συμμετοχή και Συναίνεση μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αξιοποίηση του πλούσιου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί μέγιστο Πανευρωπαϊκό Πλεονέκτημα του Δήμου μας.

2) Εκπόνηση τεκμηριωμένων μελετών ολοκληρωμένων πολιτικών για την βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών που λαμβάνουμε ως πολίτες από το δήμο και τη συγκρότηση ώριμων προτάσεων για την χρηματοδότηση και την άντληση κεφαλαίων.

Σ’ αυτές τις έξι προτάσεις προσθέσαμε ως εργαλεία άλλες δύο που αφορούν δύο αντίστοιχους πρωτεύοντες τομείς της τοπικής και κοινωνικής ζωής.

1) Την ανάπτυξη Τοπικού Πολιτισμού μέσω των Εργαστηρίων Τέχνης για την Δια Βίου Μάθηση και την ανάπτυξη της διεθνούς δικτύωσης του Δήμου.

2) Την ανάπτυξη Εταιρικής Σχέσης του Δήμου με τα Αθλητικά Σωματεία για την διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Από την αρχή της θητείας μας μετά τις εκλογές όπως είπαμε και στην ορκωμοσία βάλαμε δύο στόχους.

1)         Να εξαπλώσουμε τις αντιλήψεις που διέπουν τις παραπάνω προτάσεις και να αποδείξουμε σε όσους μας ψηφίσανε ότι καλώς μας ψηφίσανε.

2)         Να πείσουμε την Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις καθώς αυτές είναι οι μόνες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα και μπορούν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση του προαστίου και καθώς αποτελούν όλες μαζί μια «Συμπαγή Πρόταση Χρηματοδότησης» να αποτελέσουν πιλοτική εφαρμογή για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τον πρώτο στόχο τον πετύχαμε. Οπως διαπιστώσαμε, ξεπεράσαμε και τις προσδοκίες.
Στον δεύτερο όμως στόχο αποτύχαμε παταγωδώς.

Δυστυχώς βρεθήκαμε απέναντι σε μια δημοτική αρχή παλαιών και αναχρονιστικών αντιλήψεων, χωρίς ανησυχία για το μέλλον της πόλης, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις εξελίξεις και δεν μπορεί να κατανοήσει τα νέα εργαλεία διοίκησης.

Με πολύ περιορισμένη επάρκεια διοίκησης, και με αντιλήψεις άσκησης πολιτικής που μας φέρνουν πολλές δεκαετίας πίσω, υπό το κράτος της ανασφάλειας, δυστυχώς βρεθήκαμε απέναντι σε μια δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν υιοθέτησε καμία από τις 223 προτάσεις που εξειδικεύσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά έγραψε και ιστορία καθώς είναι η μόνη δημοτική αρχή στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με τέσσερα χρόνια θητείας, δεν κατόρθωσε να κάνει ούτε ένα έργο.

Ούτε ένα Σχολείο που τόσο χρειαζόμαστε, ούτε έναν χώρο Στάθμευσης, ούτε ένα νέο Αθλητικό ή Πολιτιστικό χώρο.

Μια δημοτική αρχή που δεν κατόρθωσε να αμβλύνει κανένα από τα προβλήματα της πόλης μας. Κυκλοφορία και Πεζοδρόμια, Υπερσυσσώρευση μαθητών στα Σχολεία, Καθαριότητα, Φωτισμός, Ασφάλεια, έλλειψη Αθλητικών χώρων κ.ά.

Μέσα από τις 223 προτάσεις που τους καταθέσαμε τους δώσαμε λύσεις για πάρα πολλά από αυτά τα θέματα, εκτός του ότι η ίδια η «Συμπαγής Πρόταση Χρηματοδότησης» αντιμετώπιζε όλα τα παραπάνω με έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Τα είπαμε και τα ξαναείπαμε, χωρίς ποτέ να πάρουμε κάποια απάντηση και χωρίς ποτέ να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε ένα τυπικό όργανο επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων.

Θεωρώ ότι μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών επαναδιατυπώσεων των 8 Προτάσεων ο δικός μου προσωπικός ρόλος έχει εξαντληθεί.

Δεν είμαι ούτε επαγγελματίας πολιτικός, ούτε καριερίστας. Λόγω της μεγάλης μου εμπειρίας και των γνώσεων μου από τις καλές πρακτικές και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συγκυρίας – ευκαιρίας που άνοιγε η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020, θεώρησα ότι έπρεπε να συμμετάσχω στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συμβάλω σε μια κοινή προσπάθεια αναβάθμισης του προαστίου μας.

Γι αυτό και στην προεκλογική μας εκστρατεία επιλέξαμε αντί των παραδοσιακών μεθόδων, να οργανώσουμε σεμινάρια για να κατανοήσουν οι πολίτες τις δυνατότητες που υπήρχαν για έναν Δήμο.

Η ευκαιρία χάθηκε. Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της περιόδου έληξαν. Οι απώλειες για το δήμο μας υπερβαίνουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ τα οποία στο εγγύς μέλλον θα αναλύσω. Ποσό για το οποίο όλοι εμείς έχουμε φορολογηθεί και τα δικαιούμασταν μέσω στοχευμένων δράσεων.

Τώρα μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο στην οποία δεν έχω καμία πρόθεση να συμμετάσχω. Όταν δεν προσδοκείς όφελος, αλλά μόνο να προσφέρεις και να είσαι συνεπής απέναντι στους συμπολίτες σου η θυσία είναι τεράστια. Χρειάζεται πολύ διάβασμα, καθημερινή έρευνα, ενημέρωση και πολύ ενασχόληση.

Αν η προσωπική αυτή θυσία, είχε κάποιο αποτέλεσμα, θα μπορούσα να παραμείνω παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι συνθήκες όμως με οδηγούν στην παραίτηση, αφού νομίζω ότι ολοκλήρωσα την προσπάθειά μου. Εκτιμώ ότι το ήδη υποβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, θα κατέβει ακόμη ένα σκαλί στην προεκλογική περίοδο.

Η δημοτική παράταξη «8 Προτάσεις» ως κίνημα και ως αιτήματα για την αναβάθμιση της πόλης μας θα παραμείνει ζωντανή. Μετά από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε και όπου εγκρίθηκε η παραίτησή μου, οργανώθηκε μια καλύτερη κατανομή έργου και μια πιο ομαδική εκπροσώπηση.

Αποφασίσαμε τη συνέχιση των προσπαθειών μας, για ευρύτερες συνεργασίες με δυνάμεις που μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ένα μεγάλο μέρος των 8 Προτάσεων και κυρίως τη λογική τους.

Εγώ παραμένω ΠΑΡΩΝ στη δημόσια ζωή της πόλης μας, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των 8 Προτάσεων όπως ακριβώς μου υπέδειξε η Γενική μας Συνέλευση και θα συνεχίσω με αμείωτη ένταση να καταθέτω προτάσεις και να δίνω πληροφορίες στους συμπολίτες μου και στην εκάστοτε δημοτική πλειοψηφία. Παραμένω εκ πεποιθήσεως Ενεργός Πολίτης διότι το πολιτικό μου DNA θεμελιώνεται πάνω στη συλλογική πολιτική δράση για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στη γειτονιά που μεγάλωσα και που θα συνεχίσω να ζω και να μεγαλώνω τα παιδιά μου.

Τελειώνοντας θα ευχαριστούσα όσους με τιμήσατε με την ψήφο σας, αλλά δεν θα το κάνω διότι εγώ δεν αντιλαμβάνομαι έτσι την πολιτική. Την εντολή που μου δώσατε την αντιλαμβάνομαι ως ανάθεση εργασίας και απλά ελπίζω να σας ικανοποίησα.

Ευχαριστώ τα εντυπωσιακά πολλά, ενεργά μέλη της παράταξης για την εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό μου και για την βοήθεια που μου προσέφεραν στην αποστολή μας. Με δίδαξαν ήθος, ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και ειλικρίνεια και για αυτό θα συμπορευτούμε στον αγώνα που δίνουμε για την αναβάθμιση της ζωή στην πόλη μας. Είναι δικαίωμά μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να το κατοχυρώσουμε.

Το πρόσημο της παρουσίας των 8Προτάσεων στην δημόσια ζωή του Παπάγου και του Χολαργού είναι θετικό. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι γείτονές μας κατανοούν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Πολιτικών που προτείνουμε και αυτό μας δίνει ελπίδα και δύναμη ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η «κρίσιμη μάζα» για την ανατροπή της παλιάς νοοτροπίας και του παλεοκομματισμού που σήμερα ακόμη επιβιώνει.

Όλοι μαζί ως ομάδα, με την απόδοση μιας δυναμικής συνέργειας θα τα καταφέρουμε να αλλάξει φυσιογνωμία η πόλη μας και να απολαύσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος

Ετικέτες , ,