Όλη η αλήθεια για τις μπάρες της πλατείας Φανερωμένης

Ύστερα από καταγγελίες κατοίκων-αναγνωστών στο «Μένουμε Χολαργό», το μεγαλύτερο και εγκυρότερο ενημερωτικό Μέσο της περιοχής έψαξε το θέμα και αποκαλύπτει τι ισχύει και τι όχι αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του περίβολου του Ναού και την είσοδο των οχημάτων σε αυτόν.

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης γενικά στο Χολαργό και ειδικά στον Κάτω Χολαργό είναι το βασικότερο πρόβλημα και το κυριότερο θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων. Μία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της πόλης, που εσχάτως επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, είναι αυτή της πλατείας Φανερωμένης.

Από τη μία έχουμε μια ανάπλαση που ορθώς έγινε, από την άλλη, ωστόσο, πρόκειται για μια ανάπλαση που δεν προσέφερε απολύτως τίποτα καλύτερο στο θέμα της στάθμευσης. Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούσαν την πρότερη κατάσταση της πλατείας, όταν το άναρχο παρκάρισμα επάνω στην πλατεία, στα πεζοδρόμια και οπουδήποτε αλλού ήταν εφικτό, προσέφερε περισσότερες θέσεις στάθμευσης, έστω και με εντελώς παράνομο και ανορθόδοξο τρόπο.

Στην απεγνωσμένη αναζήτηση περισσότερων θέσεων στάθμευσης, σε μια περιοχή που φιλοξενεί τον Καθεδρικό Ναό, τη ΔΟΥ, το πιο πολυσύχναστο σούπερ μάρκετ στο Χολαργό, εμπορικό κέντρο, μεμονωμένα καταστήματα, καφετέριες, φαγάδικα και γραφεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο, αιτούνται το δικαίωμα παρκαρίσματος εντός του περίβολου του Ναού, ο οποίος περικλείεται από ειδικές μπάρες.

Σε πρόσφατη επώνυμη καταγγελία στο «Μένουμε Χολαργό», η Α.Α. παραθέτει τη δική της εκδοχή επί του θέματος, καταθέτοντας πως στον περίβολο του Ναού εισέρχονται με το όχημά τους και έχοντας στην κατοχή τους το ειδικό τηλεκοντρόλ οι πελάτες γειτνιάζουσας καφετέριας, συγκεκριμένοι γείτονες της περιοχής και διάφοροι άλλοι... ημέτεροι της ενορίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Α.Α. ζητά μέσω της καταγγελίας της το άνοιγμα των μπαρών και την ελεύθερη είσοδο των οχημάτων όλων ανεξαιρέτως των περιοίκων στον περίβολο του Ναού. Το ίδιο έχει αιτηθεί κατά το παρελθόν, τόσο η ιδιοκτήτρια συγκεκριμένου καταστήματος της περιοχής, όσο και ο ιδιοκτήτης της προαναφερθείσας καφετέριας, με τον τελευταίο να προτείνει μάλιστα και την καταβολή ειδικού ετήσιου μισθώματος.

Στο διά ταύτα.

Δεδομένο πρώτο. Ο περίβολος του Ναού, όπως και του κάθε Ναού, ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε Ναό. Ως εκ τούτου, ό,τι έργο ή συντηρήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό βαραίνουν αποκλειστικά το Ναό και όχι το Δήμο. Το αν υπάρχει συνεργασία Ναού-Δήμου και ο δεύτερος αναλαμβάνει π.χ. τον τομέα της καθαριότητας στον περίβολο είναι μια ξεχωριστή παράμετρος. Όπως ο ίδιος ο Δήμος δηλώνει πως τα πεζοδρόμια οφείλουν να τα ανακατασκευάζουν οι δημότες και όχι εκείνος, αλλά ταυτόχρονα σπεύδει να ανακατασκευάσει πεζοδρόμια ημέτερων και κατά το δοκούν, με τον ίδιο τρόπο φροντίζει και για την καθαριότητα σε χώρους όπου... δεν τον παίρνει να πράξει και διαφορετικά.

Δεδομένο δεύτερο. Ακριβώς επειδή ο περίβολος του κάθε Ναού ανήκει στο Ναό, γι’ αυτό και το κάθε προαύλιο Ναού περικλείεται από μπάρες, αλυσίδες, πόρτες κ.λπ. Διαφορετικά, εφόσον επρόκειτο για δημόσιους χώρους, δεν θα υπήρχαν οι κάθε είδους μπάρες, αλυσίδες, πόρτες κ.λπ. και η πρόσβαση θα ήταν ελεύθερη για τον καθένα, οποιαδήποτε ώρα εκείνος επιθυμούσε. Ό,τι ισχύει στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, ισχύει και στο Ναό της Αγίας Τριάδος. Στο Ναό του Τιμίου Σταυρού, μάλιστα, δεν ανήκει μόνο ο πλακόστρωτος περίβολος, αλλά και ολόκληρο το πάρκο του παρεκκλησίου της Αναστάσεως. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το «Μένουμε Χολαργό» έχει καθιερωθεί ήδη στη συνείδηση των Χολαργιωτών ως το εγκυρότερο ενημερωτικό Μέσο της περιοχής και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από την αθρόα αναγνωσιμότητα και την ασύγκριτη ανταπόκριση την οποία τυγχάνει το σύνολο των θεμάτων του. Ό,τι γράφεται εδώ, δεν γράφεται στην τύχη. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε όλοι πολύ καλά.

Ψάξαμε, λοιπόν, το θέμα (και το ψάξαμε πολύ καλά) και το τρίτο δεδομένο που προκύπτει είναι το εξής: Κανένας κάτοικος, κανένας πελάτης καφετέριας και γενικώς κανένας... άσχετος με το Ναό δεν έχει στην κατοχή του τηλεκοντρόλ, άρα και κατά το δοκούν πρόσβαση στον περίβολο του Ναού της Παναγίας Φανερωμένης. Οι μπάρες ανοίγουν κατά τη διάρκεια των μυστηρίων και των ακολουθιών και μόνο τότε παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης και στάθμευσης στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Κύκλοι, μάλιστα, του Καθεδρικού Ναού της πόλης, ζητούν από οιονδήποτε έχει στοιχεία για το αντίθετο να τα καταθέσει ενώπιον ακόμη και του ίδιου του εισαγγελέα, επιφυλασσόμενοι ταυτόχρονα παντός νομίμου δικαιώματός τους, αφού σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ναού η ανωτέρω καταγγελία αποτελεί ξεκάθαρα συκοφαντική δυσφήμιση για τους ίδιους και την ενορία.

Ετικέτες , , ,