Ο Κώστας Σπυριούνης «σε μακρινό ορίζοντα» (pics)

Το «Μένουμε Χολαργό» βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Σε μακρινό ορίζοντα», του διεθνούς φήμης Χολαργιώτη ζωγράφου, Κώστα Σπυριούνη, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Παπάγου-Χολαργού, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας και ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τέως Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο διεθνούς φήμης Χολαργιώτης ζωγράφος, Κώστας Ι. Σπυριούνης, παρουσιάζει «τη μοναξιά των τόπων και των ανθρώπων, το ταξίδι, τη λαχτάρα για το άγνωστο, το φόβο για αυτό που μας ξεπερνάει, την αγάπη για τα άψυχα και τα έμψυχα». Την παραπάνω άποψη θα διαπιστώσετε στην Aίθουσα Tέχνης Εικαστικός Κύκλος Sianti, όπου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει λάδια σε λινό, μια εργασία των τεσσάρων τελευταίων χρόνων.

Ο ιστορικός τέχνης και καθηγητής, Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος προλόγισε στη βραδιά (14/5) των εγκαινίων, επισημαίνει χαρακτηριστικά στο κείμενό του για την έκθεση: «Η ζωγραφική του Κώστα Σπυριούνη, έχοντας εντυπωσιακά ωριμάσει την τελευταία δεκαετία, ξέρει να χειρίζεται με ευαισθησία και γνώση θέματα δύσκολα, όπως είναι η μοναξιά των τόπων και των ανθρώπων, το ταξίδι, η λαχτάρα για το άγνωστο, ο φόβος για αυτό που μας ξεπερνάει, η αγάπη για τα άψυχα και τα έμψυχα.

Γιατί αυτό σημαίνει ζωγραφική: Το να εμψυχώνεις αυτό που για τους πολλούς δεν υπάρχει. Το να δίνεις μορφή στο αόρατο. Αυτό κι αν αποτελεί συνθήκη αθανασίας. Κι αν η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ίσως και να μην το θέλει, κάνει όμως το θαύμα της αλλιώς. Καθιστά τα υποκείμενά της πιο συνειδητοποιημένα, πιο γενναία στην απελπισία τους. Και τι είναι τέλος πάντων τέχνη; Ο ανθρώπινος δρόμος και ο ανθρώπινος τρόπος προς μια ιδιοτελή αθανασία. Ένα αστείο που μπορεί να οργανώσει το χάος, το έπαθλο της μελαγχολίας».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας, Θανάσης Νιάρχος, στο κείμενό του για την έκθεση γράφει: «Οι πίνακες του Κώστα Σπυριούνη αποθεώνουν μια τέχνη σχεδόν στατική όπως είναι η ζωγραφική, χαρίζοντάς της μια ενέργεια που τη μεταβάλλει σε έναν άκρως υπόγειο ορμητικό χείμαρρο».

Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Εικαστικός Κύκλος Sianti
(Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 & Μιχαλακοπούλου, Αθήνα)

Από 14/5 έως 9/6

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00-20:00

Κάθε Τετάρτη 10:00-15:00

Κάθε Σάββατο 10:00-16:00

Ετικέτες ,