Ο Στέργιος Κουφός στα «Νέα» και το Βασίλη Σκουντή

Σε ρόλο μπασκετικού... Πανοραμίξ, ο αρχιτέκτονας του μπασκετικού... γαλατικού χωριού, αποκαλύπτει το... μαγικό φίλτρο που έφερε την ΑΕ Χολαργού στην Α1  | Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που εξασφάλισε για εσάς το «Μένουμε Χολαργό»

Μία πραγματικά απολαυστική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το γνωστό δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουντή, ο προπονητής της Αθλητικής Ένωσης Χολαργού, Στέργιος Κουφός.

Η συνέντευξη φιλοξενείται στο φύλλο του Σαββάτου (2/6) της ιστορικής εφημερίδας, με το Χολαργιώτη τεχνικό να μιλά για όλα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της σπουδαίας αυτής χρονιάς, το «Δημόκριτο», τον πνευματικό του π. Βασίλειο, τον Άρη Χολαργού, τον ΑΣ Παπάγου, το άλφα και το ωμέγα του συλλόγου αλλά και προσωπικό του «σωτήρα» Κώστα Τούτουζα, καθώς και για όσα περιμένει την επόμενη σεζόν, στην Α1 πια, εκεί όπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Χολαργός θα πρέπει να μην επαναλάβει τα λάθη της άλλοτε νεοφώτιστης (και επίσης προβιβασμένης από τον ίδιο) ομάδας του Ρεθύμνου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο ιχνηλάτης μιας ιστορικής ανόδου

Ο Στέργιος Κουφός, σε ρόλο μπασκετικού... Πανοραμίξ, παρασκεύασε το μαγικό φίλτρο στο γαλατικό χωριό του Χολαργού που βρίσκεται πλέον στην Α1

Η Ιστορία καταχώρισε σε περίοπτη θέση στα κιτάπια της τον επονομαζόμενο χρυσούν αιώνα του Περικλέους και οι Χολαργιώτες δεν υπήρξαν τόσο αγνώμονες και αχάριστοι, ώστε να αγνοήσουν την κληρονομιά την οποία τους άφησε το ευκλεέστερο τέκνο που γέννησε η γη τους...

Πώς; Παρουσίασαν με τη σειρά τους τη χρυσή σεζόν της ομάδας μπάσκετ, η οποία μάλιστα έκανε ένα άλμα από την αρχαία Αθήνα στο περίφημο ανυπότακτο χωριό της Αρμορικής βάζοντας στο κάδρο της εκτός από τον Χολαργέα Περικλή του Ξανθίππου και τους ήρωες του Ρενέ Γκοσινί!

Εάν όλα αυτά προκαλούν μια γεωγραφική και ιστορική σύγχυση ο Στέργιος Κουφός, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα οδήγησε την Αθλητική Ένωση Χολαργού στην παρθενική άνοδό της στα σαλόνια της Basket League, σπεύδει να την εξιχνιάσει...

Πειράματα

«Είμαστε κι εμείς ένα μικρό γαλατικό χωριό, με τα σέα του και τα μέα του» εξηγεί ο 54χρονος προπονητής, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 15 ανόδους, εκ των οποίων πέντε από την Α2 προς την Α1 (δύο με το Ρέθυμνο και από μία με τον Παπάγου, τον Ηλυσιακό και τον Χολαργό). «Φαίνεται ότι έχουμε ποτιστεί όλοι μας από το νερό του Δημόκριτου και δεν είμαστε στα καλά μας. Τόσο το σπίτι μου, όσο και το γήπεδο της ομάδας βρίσκονται λίγα μέτρα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, οπότε έχουμε δεχθεί έντονες επιρροές από τα πειράματα»!

Ο Κουφός δεν κάνει πλάκα, όλα αυτά που λέει τα εννοεί. «Η τρελή γειτονιά μας παλάβωσε εντελώς. Πρόκειται για μια μοναδική στα χρονικά περίπτωση ομάδας, της οποίας όλα τα διοικητικά στελέχη είναι γηγενείς. Αναντάμ παπαντάμ Χολαργιώτες που πονάνε την ομάδα και η ζωή τους περιστρέφεται γύρω της. Ο γιατρός Τούτουζας, η γυναίκα του, ο Δρόσος, ο Δανόπουλος, ο Λαουράκης, ο Καρατζάς, ο Τσώνης, ο Τζουνάκος, ο Καλκάνης, εγώ, όλοι γεννηθήκαμε και ζούμε σε αυτή τη γειτονιά, οπότε μπολιαστήκαμε από νωρίς με το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ»!

Ποιος παίζει τον ρόλο του δρυίδη σε αυτό το ιδιότυπο ιερατείο; «Εγώ, που έχω γκρίζα μαλλιά, είμαι περπατημένος στην Α1 και πρέπει να κάνω στράτα στρατούλα όλους τους υπόλοιπους» απαντά ο μπαρουτοκαπνισμένος προπονητής. «Στην ομάδα διαθέτουμε και τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, ακόμη και τον Κακοφωνίξ που τον φιμώνουμε όταν αντιστεκόμαστε στους Ρωμαίους και γλεντάμε στα τσιμπούσια με αγριογούρουνα»!

Πάει, αποτρελάθηκε και ο Κουφός ή μήπως όχι; «Και ναι και όχι» απαντά γελώντας. «Μόνο με μπόλικη δόση τρέλας, αλλά και με την υποστήριξη του πνευματικού μου, του πατέρα Βασίλειου, θα την πάλευα σε αυτή τη σεζόν που εξελίχθηκε τόσο απροσδόκητα. Δεν είχαμε βάλει ως στόχο την άνοδο, αλλά όσο περνούσε ο καιρός και από τη στιγμή που δεν κάναμε καμιά γκέλα και το πρόγραμμά μας αποδείχθηκε αλώβητο, φαινόταν ότι πλησιάζαμε ολοένα και περισσότερο προς αυτή την υπέρβαση. Από πέρυσι που ανέλαβα την ομάδα κάθε μέρα τα νεύρα μου γινόντουσαν τσατάλια. Ένιωθα πως ερχόταν η συντέλεια του κόσμου, ακόμη και για απλά ζητήματα, όπως το πλύσιμο των ρούχων.

Φέτος κακό παράγινε, είχαμε μουρμούρα, γκρίνια και άγχος, αλλά εντέλει, μια με το καρότο και μια με το μαστίγιο, όλα αυτά αντί να μας διαλύσουν απέβησαν ευεργετικά».

Ο Χολαργός είναι η ομάδα της γειτονιάς και της καρδιάς του: εκεί μεγάλωσε όταν η οικογένειά του μετακόμισε από τους Αμπελόκηπους, εκεί πρωτόπαιξε μπάσκετ, εκεί πήρε το χρίσμα του προπονητή, ενώ αγωνιζόταν στη συμπολίτισσα ομάδα του Παπάγου, εκεί δέθηκε με τον εξ απαλών ονύχων φίλο του, διακεκριμένο καρδιολόγο Κώστα Τούτουζα ο οποίος στις 27 Δεκεμβρίου του 2012 τον έβαλε εσπευσμένως στο χειρουργείο για διπλό μπαϊπάς και του έσωσε τη ζωή...

ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το πρώτο πριμ του, ένα πέτσινο μπουφάν

Έπειτα από σαράντα χρόνια ο Στέργιος Κουφός αναρωτιέται τι θα συνέβαινε εάν... «Η Ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά το 1978 εάν οι παράγοντες του Άρη Χολαργού δεν μας έστηναν, καμιά δεκαπενταριά πιτσιρικάδες που μας είδαν σε ένα τουρνουά ανεξαρτήτων, στο ραντεβού το οποίο μας είχαν δώσει σε μια καφετέρια. Δεν ήρθαν ποτέ να μας περιμαζέψουν και εμείς γραφτήκαμε αναγκαστικά στην ομάδα του Παπάγου» ανατρέχει στα διατρέξαντα το 1978, όταν μάλιστα είχε πάρει ως δώρο για την απόδοσή του μια μπάλα με την υπογραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ αγωνιζόταν στον Παπάγου, ο Κουφός ανέλαβε προπονητής της νεοσύστατης ομάδας τού τότε Καλαθοσφαιρικού Ομίλου Χολαργού, που πρόπερσι μετονομάσθηκε σε Αθλητική Ένωση. «Έμεινα τέσσερα χρόνια, ανεβήκαμε ισάριθμες κατηγορίες και μάλιστα αντί για μισθό και πριμ, μου έκαναν δώρο ένα πέτσινο μπουφάν, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα σταυρωτό σακάκι και πάει λέγοντας».

Το 1995 ο Κουφός ξαναγύρισε στην ομάδα της γειτονιάς του ως παίκτης και προπονητής για τρεις αγώνες και το καλό τρίτωσε στις 13 Ιανουαρίου του 2017, όταν βίωσε το δικό του νόστιμον ήμαρ.

Ευχή και κατάρα

Για τον τιτανοτεράστιο (όπως τον αποκαλούσε στο Ρέθυμνο ο Νταμίρ Λάτοβιτς) και ρηξικέλευθο προπονητή, που εδράζει τη φιλοσοφία του στο γρήγορο και φαντασμαγορικό μπάσκετ, στα τρίποντα κατά ριπάς, στο isolation game, στο man to man press και στις πάσες χέρι με χέρι, η πρόκληση είναι πλέον τεράστια. «Αισθάνομαι ένα μεγάλο βάρος αλλά ευελπιστώ ότι θα το υπομείνω. Μας δίνω ευχή και κατάρα να παραμείνουμε σεμνοί και ταπεινοί, να μην εκτραπούμε σε κινήσεις νεοπλουτισμού όπως την είχαμε πατήσει το 2007 στο Ρέθυμνο και κυρίως να διατηρήσουμε την ίδια ωραία τρέλα»!

«Όλοι Χολαργιώτες»

«Πρόκειται για μια μοναδική στα χρονικά περίπτωση ομάδας, της οποίας όλα τα διοικητικά στελέχη είναι γηγενείς. Γνήσιοι Χολαργιώτες που πονάνε την ομάδα και η ζωή τους περιστρέφεται γύρω της» λέει ο κόουτς της μεγάλης επιτυχίας.

Ετικέτες ,