ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ: «Όραμα που γίνεται πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο»

Και προαναγγελία επίσημης στήριξης της «Ανοικτής, Πλατιάς, Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης» που είναι ήδη στα σκαριά, με πιθανότερο υποψήφιο Δήμαρχο το Νικήτα Κανάκη.

Δελτίο Τύπου για τα οφέλη της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, την υλοποίηση του οποίου εξήγγειλε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής (22/7) η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Παπάγου-Χολαργού.

Παράλληλα, μέσω του Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών της περιοχής μας, Γιάννη Γούμενου, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τόσο τη δημιουργία του πολύ σημαντικού αυτού έργου, όσο και την υπό σύσταση δημοτική παράταξη που θα διεκδικήσει τη Δημαρχία στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με επικρατέστερο επικεφαλής τον Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη.

Διαβάστε αναλυτικά:

Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή

Υλοποιείται ένα διαχρονικό όραμα με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος

Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας σε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών, των Δημάρχων των όμορων Δήμων και εκπροσώπων της Περιφέρειας, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή. Ένα πάγιο αίτημα και ένα όραμα δεκαετιών για τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα πολιτών.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, συμβολικά και ουσιαστικά και μας υπενθυμίζει το κρίσιμο θέμα της εποχής μας που είναι η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές για τη προστασία του Περιβάλλοντος και το δικαίωμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου  Παπάγου-Χολαργού, αλλά και όλων των πολιτών της πρωτεύουσας.

Το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή αποτελεί σήμερα τον μοναδικό, μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, ένα ενιαίο αστικό τοπίο στο οποίο κύριο ρόλο παίζουν τα φυσικά του χαρακτηριστικά, η ιστορικότητα και η αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων του. Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί μια δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθήνας, Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου.

Ένα σύνολο αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτισμάτων της «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως τη δεκαετία του ΄80. Στο χώρο αυτό λειτούργησε παλαιότερα το Φθισιατρείο  "ΣΩΤΗΡΙΑ". Επίσης υπάρχει κατάφυτη έκταση 49 στρεμμάτων, η οποία έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών, με παιδική χαρά, χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και αναψυκτήριο.

Με παρεμβάσεις ήπιας μορφής, για να υπάρχει το ενιαίο του χώρου και η προσπελασιμότητα, θα αποτελέσει πόλο έλξης, όαση ανάσας, αναψυχής και πολιτισμού για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής και με δεδομένο ότι γύρω από το Πάρκο προβλέπονται σταθμοί του Μετρό, το επόμενο διάστημα.

Διατηρεί ωστόσο τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως άνοιγμα και ως συνέχεια του όρους του Υμηττού.  Παράλληλα θα πρέπει να αποκατασταθεί το Θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα πρώτα βήματα θα έχουν ως αφετηρία τη χωροθέτηση των εκτάσεων, τη διερεύνηση της  μορφής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης, που με τη σειρά του θα είναι αυτός που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Στο νόμο αυτό θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού.

Η επεξεργασία του νόμου, ο οποίος είναι το κρίσιμο βήμα, πρέπει να είναι μία συλλογική προσπάθεια, να ακουστούν όλες οι απόψεις, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις ώστε να έχουμε ένα νόμο που θα συμπεριλαμβάνει τις ανάγκες, το όραμα μας για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το Πάρκο και ο Φορέας Διαχείρισης του.

Στη διαδικασία αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση και ζητούμενο να συμμετέχουν, από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κινήματα πολιτών, οι τοπικοί φορείς, οι δημοτικές παρατάξεις, ανοικτές συσκέψεις των δημοτικών τοπικών συμβουλίων, ειδικοί επιστήμονες και κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή και να υλοποιηθεί το όραμα για Αειφόρο Ανάπτυξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την καθοριστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.

Η Τοπική Οργάνωση Παπάγου-Χολαργού του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε η δημιουργία του πολύ σημαντικού αυτού έργου, του Μητροπολιτικού Πάρκου, να αποτελέσει πόλο έλξης, συμμετοχής, ανοικτών, πλατιών, δημοκρατικών συνεργασιών όλων των φορέων, των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και των κατοίκων του Δήμου μας.

Θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε καινοτόμα και εναλλακτική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και του Περιβάλλοντος και με τη συμβολή της στη δημιουργία Ανοικτής, Πλατιάς, Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης.

ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ τους ελεύθερους χώρους στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ την ποιότητα ζωής μας.

Γιάννης Γούμενος
Συντονιστής Ο.Μ. Παπάγου-Χολαργού ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες ,