Και εγένετο... Metropolitan General

Μετά το «Ήρα» και το «Ιασώ General», ο Χολαργός υποδέχεται το «Metropolitan General».

«Η “HELLENIC HEALTHCARE S.A.R.L.”, εταιρία που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC CAPITAL PARTNERS, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας “ΙΑΣΩ GENERAL Α.Ε.” από την “Ιασώ Α.Ε.”, πραγματοποιώντας ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του σχεδίου της για ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Hellenic Healthcare εντάσσει στο δίκτυό της, μετά το METROPOLITAN HOSPITAL, και το ΙΑΣΩ GENERAL, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής μέριμνας της Αττικής, δημιουργώντας έναν Όμιλο Υγειονομικών Μονάδων που καλύπτει τους κατοίκους όλης της πρωτεύουσας», σημειώνεται.

Η πρόταση για εξαγορά του Ιασώ General από τη CVC, μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά χρονοβόρες ήταν. Η αποτίμηση του Ιασώ General ανήλθε στα 48 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού, η αποτίμηση των μετοχών καθορίστηκε σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στην εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19,45 εκατ. ευρώ (τίμημα).

Η CVC ιδρύθηκε το 1981 από τους Rolly Van Rappard, Donald MacKenzie και Steven Koltes και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων-Funds παγκοσμίως. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ διαχειρίζεται πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων και διαθέτει ένα δίκτυο 24 γραφείων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Η σχετική ανακοίνωση από πλευράς «ΙΑΣΩ Α.Ε.», όπως δημοσιεύθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρει:

«H εταιρεία “ΙΑΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε” (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι συνήψε στις 5 Νοεμβρίου 2017 σύμβαση αγοραπωλησίας (η Σύμβαση) για την πώληση του ποσοστού (97,2%) των μετοχών που κατέχει η Εταιρεία στην θυγατρική της εταιρεία “ΙΑΣΩ General – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (το ΙΑΣΩ General) στην εταιρεία “HELLENIC HEALTHCARE S.À R.L.”, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα στο Λουξεμβούργο (o Αγοραστής).

Η αποτίμηση της επιχείρησης (enterprise value) ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού και συναφών υποχρεώσεων η αποτίμηση των μετοχών ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων στην Εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19.446.000 ευρώ (το τίμημα). Η μεταβίβαση τελεί υπό την αίρεση πλήρωσης συνήθων όρων και προϋποθέσεων σύμφωνα με τη Σύμβαση».

Στο μεταξύ, σε κυρίαρχο παίχτη στην αγορά της ιδιωτικής υγείας εξελίσσεται η CVC Capital Partners, μετά το deal για την εξαγορά και του Υγεία. Έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό του το νοσοκομείο Metropolitan και τη γενική κλινική του Xολαργού Iaso General -πλέον Metropolitan General- το μερίδιο που συγκεντρώνει το fund εκτιμάται σε πάνω από 20% του κλάδου των κλινικών, ενώ όλα δείχνουν πως η «επέλαση» θα συνεχιστεί και εκτός Αττικής.

Το νέο σχήμα κλινικών μπαίνει ουσιαστικά υπό την «ομπρέλα» του Metropolitan. Οι εξαγορές γίνονται μέσω της Hellenic Healthcare, θυγατρική της CVC, στην οποία μετέχουν οι τοπικοί partners Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης, που έχουν υπό τον έλεγχό τους το πλάνο επέκτασης του fund. Μετά τη συμφωνία για την πώληση του Metropoiltan, οι δύο επιχειρηματίες επανεπένδυσαν στη Hellenic Healthcare και πλέον αποτελούν μετόχους μειοψηφίας, παραμένοντας όμως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα στο νοσοκομείο του Νέου Φαλήρου.

Τα νέα μερίδια της CVC αποτυπώνονται τόσο σε κλίνες, όσο και σε τζίρους. Ενδεικτικά, σε σύνολο περίπου 15 χιλ. κλινών νοσηλείας σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών), ο όμιλος Υγεία διαθέτει 1.261 κλίνες και 52 χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου στα Τίρανα. Σημειώνεται ότι στον όμιλο Υγεία ανήκουν τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, με άδειες λειτουργίας 459 και 100 κλινών αντιστοίχως. 239 κλίνες διαθέτει το νυν Metropolitan General και άλλες 300 κλίνες το Metropolitan.

Με βάση δε τις οικονομικές καταστάσεις της χρονιάς που πέρασε, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Υγεία έφτασαν τα 206 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών του Metropolitan εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του Ιασώ General αγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ (οικονομική χρήση του 2016). Στο σύνολο, οι πωλήσεις στο κομμάτι της νοσηλείας και των διαγνωστικών ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η CVC διεκδικήσει και το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο διαθέτει 462 κλίνες νοσηλείας μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, τότε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του fund στον κλάδο της περίθαλψης θα είναι αδιαμφισβήτητος και θα έπεται με μεγάλη διαφορά ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών της οικογένειας Αποστολόπουλου.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής πως η CVC θα κατέβει και στο διαγωνισμό της τράπεζας Πειραιώς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, δεδομένου πως το νοσοκομείο της Μεσογείων, παρά τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες για ανανέωση του εξοπλισμού, θεωρείται μαζί με το Υγεία το σημαντικότερο asset του χώρου. Αυτό, κυρίως επειδή χτίστηκε εξαρχής για νοσοκομειακή χρήση.

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία MIG και CVC για το Υγεία περιλαμβάνουν την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ομίλου  από την Αλβανία, η οποία έχει ξεκινήσει. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται και προς την πλευρά Αποστολόπουλου. Οι πληροφορίες θέλουν την Apostolopoulos Holdings, που είχε καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της MIG με τίμημα στα 0,95 ευρώ, να συνεχίζει να «χτυπά» δια της δικαστικής οδού τη συμφωνία με τη CVC, ενώ πλέον όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου, ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν λαμβάνει άλλη βαρύτητα. Όπως διαρρέεται, η οικογένεια Αποστολόπουλου θα το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

Ετικέτες ,